„Moje sušené švestky!“ vykřikla jsem, „fuj, to je hrůza.“ Hleděla jsem na půlky sušených švestek, které se vysypaly ze zavařovací lahve na talíř a v každé, ano, skutečně v každé půlce se svíjel červík. Cítila jsem se bezbranná a bezradná. Takové znehodnocení vlastní práce.
Každou tu švestičku jsem na trhu vlastnoručně nabrala do sáčku a koupila. Přinesla domů. Čistou utěrkou otřela. Pak pěkně rozpůlila, každou půlku položila na plato sušičky a dvakrát při sušení obrátila. Usušené jsem naskládala do čisté lahve a pečlivě uzavřela. Jak se tam ty potvory mohly dostat, to nechápu. Miluji sušené švestky!
Mlsám je jen tak nebo přidávám do jídel. Například do čočky na kyselo, jako to dělávala moje babička. Nebo se báječně hodí do jednoho druhu nepečeného cukroví, kterému se říká strašidýlka. Nic strašidelného na něm ovšem není. Jsou to drobné kousky různých druhů sušeného ovoce a ořechů napíchnuté na párátko. Takový sušený ovocný špíz. Může se to pak ještě ponořit do čokoládové polevy, ale skoro lepší je to bez ní. Tak teď to všechno bude bez švestek.
Nic se neděje. Bude to dobré i tak, nakonec sušené švestky se dají koupit. Jen ten pocit marnosti zůstává. Marná práce, to je peklo. Člověk se snaží, tahá to z trhu, trpělivě vypeckovává, hlídá sušičku, aby si švestičky nepřipálil a pak to všechno musí vyhodit. Nevím, jak si to vysvětlit. Jak se důstojně s takovou situací vyrovnat. Nadávala bych, do něčeho praštila, cokoli.
Cítila jsem se proti červí invazi bezmocná. Takhle mi všechno zničit! Nejenže se člověk tak napracuje, aby to opatřil a zpracoval, ale ještě aby bojoval o zachování. Sklesle jsem seděla u kuchyňského stolu a uvažovala, kam to půjdu vyhodit. Rovnou do popelnice? Nebo to mám napřed spařit? Vysypala jsem obsah celé třílitrové zavařovačky do igelitového sáčku a pevně zavázala.
Ach jo, já se tak těším do nebe. Tam nic takového nebude. Je psáno, že tam nic nezrezaví a moli nic nesežerou. Tak snad ani červi se tam nepustí do sušených švestek. Budu tam sušit švestky? No proč ne.
Korektura: Sára Kolomazníková
Foto: unsplash/Payam Tahery
Korzický sýr casu marzu se konzumuje i se živými červy. Někdo ho považuje za pochoutku, jiný jej striktně odmítá. Sušené švestky jsou jiná kategorie, ale asi stačilo přesátím červy odstranit, švestky spařit oplachem horkou vodou a pak je normálně použít.